Lehel Kürtje - Először szerveztek fiataloknak szóló íjászversenyt Fehér megyében

Az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület november elején tette közzé versenykiírását az egyesület honlapján és Facebook oldalán. A versenyzők otthon, bármely íjászpályán vagy a szervezők által kialakított íjászpályákon, az egyesület által kijelölt lőlapra, a megszabott távolságról, meghatározott számú veszőt kellett kilőjenek. Négy  településen(Gyulafehérváráron, Nagyenyeden, Marosújváron és Vajasdon) a szervezők ki is állították a céltáblákat és leszögezték, hogy az íjászpályákon egyidőben hatnál több személy nem tartózkodhat. Akik otthonról kapcsolódtak be, azok számára elérhetővé tettek egy letölthető google drive-ot, ahonnan kinyomtathatták a lőlapokat, ezekre kellett leadni a megszabott számú, a szervezők által meghatározott távolságról a lövéseket és ugyanonnan tölthették le az eredmény nyilvántartási lapokat. Nevezési díj nem volt, a versenyt a következő ifjúsági korcsoportoknak rendezték: gyermek (14 évig), ifi (15-17 évesek), fiatal felnőtt: (18-35 évesek), ugyanakkor benevezhettek az idősebb korosztályhoz tartozó íjászok is, azonban az általuk elért pontszámot nem listázták. Azoknak, akik a vetélkedőn részt szerettek volna venni, de nem rendelkeztek íjjal és vesszővel, a felsorolt településeken az egyesület kölcsönzött felszerelést a rendelkezésre álló készletből.

A lövéseket 2020. november 21-én és 22-én kellett elvégezni és az eredmény nyilvántartási lapokat lefényképezve vagy beszkennelve, legkésőbb november 23-ig voltak kötelesek a versenyzők az egyesület email címére elküldeni vagy az esemény Facebook oldalára feltölteni, fotókkal együtt. Az eredményhirdetésre november 24-én került sor a http://hagyomanyorzo.ro/ oldalon. A közel 40 résztvevő nagyon szép eredményeket ért el, a legsikeresebbeket oklevéllel tüntették ki.

 

Megszépülhet a patinás Bethlen utca

Hosszú évtizedek után végre megújulhat Nagyenyed központjának egykoron egyik legszebb utcája, amelynek az egyik végén található a Bethlen Gábor Kollégium, a másikon pedig a központi sétatér. A hírt Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere osztotta meg Facebook-oldalán, ahol kifejtette, hogy már a kommunizmus utolsó 25 évében elkezdődött az utcában található hét, egykor az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában lévő műemlék jellegű épület enyészete.

„Hiába volt a visszaszolgáltatás, a tulajdonos nem tudta átvenni az épületeket, mert a város akkori vezetősége képtelen volt 2007 óta átköltöztetni a törvénytelenül ott lakó, mintegy 100 személyt. Nekünk ez is sikerült, és most az Erdélyi Református Egyházkerület, mint az épületek tulajdonosa, elkezdhette a felújítást. Szívből remélem, ez a zaj, por és rendetlenség mindenkinek örömöt okoz és tudom, a városnak óriási plusz értéket hoz!” – írta közösségi oldalán az alpolgármester.

A város önkormányzata nemrég hagyta jóvá az épületek felújítását, és a tervek szerint 2021 év végéig el kell készülniük a munkálatokkal. Ezzel párhuzamosan az utca közműrendszerének és a burkolat javításának is nekifog a város, így az utca átfogó megújítása valósulhat meg.

Az épületek a református egyház tulajdonában vannak, eredetileg a kollégium tanárainak épültek szolgálati lakásként. Az 1960-as évektől azonban a tanárok elköltöztek innen, és a város olyanokat költöztetett ide, akiknek nem volt lakásuk. Az évek alatt ezek a hátrányos helyzetű emberek lelakták az épületeket. Az egyház 2006-ban kapta vissza az épületeket, és a törvény értelmében a benne lakóknak öt év állt a rendelkezésére, hogy elhagyják azokat. Ennek ellenére csak 2017 őszére történt meg a teljes kilakoltatás.

A tervek szerint a felújított épületeket turisztikai célokra használják majd fel.

Fotó: Lőrincz Helga Facebook-oldala